Obvestilo

Zaradi pomanjkanja motivacije in prostega časa na strani ne bo novic oz. novih vsebin do nadaljnjega (dokler se motivacija ne vrne, kamor koli je že šla). Med tem časom lahko novice spremljate sami preko seznama RSS virov, ki ga uporabljam za pisanje novic (OPML format).

ponedeljek, 1. september 2008

Tomi Vezjak

Tomi je večini bolj znan pod vzedvkom "Vegan", ki je prvi v Sloveniji ustanovil skejt firmo - "Frame Skateboards". V sicer razmeroma kratki zgodovimi, pa je se okoli podobe in sporočilnosti te firme nabralo kar nekaj neodgovorjenih vprašanj, odgovore pa si preberite v intervjuju.


Kdaj se je začela tvoja pot na skejtu? Kdaj si začel ustvarljati art in koliko imaš časa za skejt danes?
hmmm, vsekakor je prelomnico naredil film "trashin" z josh-em brolin-om, sva pa z "žabožvekom" lokalno avtobusno postajo 2204 furala kmalu po slovenski osamosvojitveni "vojni?",... na isti postaji pa je takrat nastala tudi prva "street ilustracija" v soseski,... se mi zdi da je deloma vidna še danes,... trenutno si čas za skate vzamem vsaj 3x na teden seveda pa strmim k temu da je takega časa čim več!

Kako si prišel na idejo, da bi začel z prvo slovensko skejtersko firmo "Frame Skateboards"?
frame skateboards je pravzaprav samo nadaljevanje zgodbe, ki jo pač živim(o) in jo frame visualna podoba pripoveduje v vsakem segmentu ki ga ustvarimo,... to je poglavje, ki se je po vsem spletu okoliščin moralo zgoditi samo po sebi!

Kakšne obveznosti imaš sedaj z Frame (team manager, snemalec)?
moja najpomembnejša odgovornost je predvsem vizija oz. koncept po katerem razvijamo label! posledièno pa tudi sam ustvarjam celotno vizualno podobo ki temelji na filozofski refleksiji družbenega stanja okoli nas!
tudi team je večinoma moja odgovornost, nisem pa edini zadolžen za teamske obveznosti in je stvar zato much easyer,...
kamere pa že nekaj časa nisem držal v roki,.. večinoma za footy trenutno skrbi "brko"!

Kdo ti še pomaga pri team obveznostih in kako?
bolj ali manj vsi, ki pri celotni zadevi sodelujejo,... moja odgovornost glede teama je predvsem kontaktni del in skrb za zaloge produktov za team,.. za ostale stvari skrbita predvsem david in mighty

Opiši kako je ideja postajala končni izdelek - takrat, ko so javnosti bile na voljo prve deske.
končnega izdelka še sicer ni in upam da ga še kmalu nebo, je pa od samega začetka oblikovanja podobe preteklo kar nekaj časa preden je bilo možno stopiti na prvi frame deck! ker je na začetku vse nastajalo bolj ali manj spontano je verjetno trajalo vse skupaj veliko dlje kot bi sicer. razvijali smo korak za korakom, zgodba, vizualizacija, finance,... in končno produkti! zadeva je do danes ostala podobna, vendar je obseg vseh segmentov neprimerljivo večji,...

Sedaj Frame deske distributira Obsešn. Kako je prišlo do tega sodelovanja?
dogovor z obsešnom ima 2 plati in sicer dolgoletno medsebojno poznanstvo in pa naš koncept, ki je očitno bil dovolj prepričljiv da se postavi ob bok nekaterim znamkam, ki jih obsešen zastopa,.. seveda pa gre tudi za support lokalne scene!
da pa ne pride do pomote,... obsešen ne distributira frame skateboards produktov! prodaja in distribucija sta strictly ločeni,...

Kakšno taktiko ima Frame, da se uveljavi med močnimi tujimi firmami?
hmm,...vsekakor trenutna taktika bazira na vizualni podobi, ki je močno podprta z idejnim ozadjem in zaradi svoje direktnosti nedvomno odstopa od povprečja ki smo ga vajeni iz vsakodnevne instant skateboard produkcije.
na vsak način pa skateboarding tukaj ni zapostavljen, ampak je dvig le tega na nivo konkuriranja uveljavljenim znamkam bistveno dolgotrajnejši proces in bi v tej fazi bilo nesmiselno trditi da je skateboarding v tem trenutku mainline pri celotni zadevi,...


Pri Frame izstopa art usmerjenost znamke. Si sam edini ustvarjalec ali ti pri tem pomagajo tudi skejterji iz teama?
ja,... glavni je itak "mudel", ki je z svojimi idealnimi proporci vrhunec kompozicije in je kot tak vsesplošen oblikovalski navdih!!! kmalu na mans health naslovnici,...
ker črpam snov za oblikovanje večinoma v vsakdanjih situacijah, je vsak dogodek in vsak lik v njem ena nova impresija, ki mnogokrat rodi nekaj novega,.. bodisi nova deck grafika ali pa samo črka. torej idejno lahko rečem da team vsaj posredno vsekakor pomaga, mnoga dela pa so seveda tudi plod sodelovanja z različnimi artisti!

Korenine Frame so v Mariboru in od tam je bila tudi večina teama na začetku. Kako si potem izbral originalen team za "Slowly Going Nowhere" (Pen, Praunseis, Paler, Dragan, Valentan)?
prvotna team postava je prav tako nastala bolj ali manj spontano, ker nas je z vsemi člani vezala skupna skate zgodovina in so pač bili ob istem času na istem mestu in z mislimi na isti valovni dolžini kot sem bil sam,... "mudela" smo pa uštulili kmalu zatem,..

Kako si našel Dragana, ki se pred "Slowly Going Nowhere" ni pojavljal v skejt revijah ali videih, potem pa je presenetil z enim najboljših partov v Sloveniji?
ko sem zamenjal svoj lokalni spot v mariboru za ljubljanski cankar, je rok biu edini skater mlajše generacije, ki je nekako kazal potencial in dejansko željo po skateboarding ustvarjanju,...nato so stvari stekle same po sebi,...

Kako dolgo se je snemalo za ta muvi in kje vse ste bili?
zaradi nenehnega formiranja raznih podrobnosti znotraj samega razvijanja, se je za tak film snemalo bistveno predolgo. skoraj 2 leti. Kje natanko smo uničevali arhitekturo, se žal ne spomnim, smo pa se v iskanju spotov premikali po vseh sposobnostih! to je bilo obdobje ko je frame zacel dobivat razpoznavo vizualno celoto,...

So zgodbe za svoj part predlagali skejterji sami ali je bilo večino tvojih idej?
hmmm,... končne ideje so bile pretežno moje, vendar so na vsak način povzete po osebnih zgodbah posameznikov

Od kod ideja za "glamurozni" prihod na premiero "Slowly Going Nowhere" z limuzino in s spremljevalkami?
na to vprašanje ti bo odgovoril penac,.. kaj pa prauni ko gre 20.000 km peš,... aja,. helbl pa laufa v newyork pa nazaj,... pa žabožvek,.. res smo slovenci za v knjigo rekordov,...a nismo? pa softy k ma najbolj jezni avto na svetu,...pa tyson,..


Po tem muviju je začel nastajati muvi "Human Error". Kako to, da si se odločil za montažo vseh skejterjev skupaj in ne raje za krajše parte?
human error je nekako zastavljen kot interaktivna extenzija zgodbe ki jo pripoveduje knjiga second story window in ker ni mišljen kot samostojen frame film, pač nima klasične podobe,...

V "Second Story Window" je tudi del namenjen punk glasbi, pa tudi na spletni strani Frame vedno igra kak punk komad. Je idejno Frame zelo povezan z punkerskimi pogledi na svet?
vsekakor! radikalnost in izražanje sta ključni del zgodbe frame skateboards in prezpogojno izhajata iz punka! skateboarding in punk sta sceni, ki sta se razvijali hkrati in v mnogih segmentih konstantno sovpadali,... danes je ta povezava zaradi dnevnega spreminjanja kvazi trendov sicer skorajda neraspoznavna, a korenin se ne da zanikat.

Kako si se odločil na team dodati prvega ne-slovenskega skejterja Filip Kisina?
ideja po širjenju teama je nastajala vzporedno z nekaterimi drugimi projekti, katerih konèen cilj je prodreti na širše skateboarding področje in tuj trg, in je trenutno še zmeraj v procesu! Filipa sem poznal od prej in nekako je naneslo da sva se po dolgem času srečala,.. beseda besedo, dejanje,... team,...

V tem času si ustvaril tudi international team na katerem so sedaj Srdjan Kuzmanovich (AUT), Tristan Suchaut (FRA), Ali Khachab (GER), Adian Hirt (GER), Jamie Nicholas Campbell (USA) in Jason Evans (USA). Boš Frame širil tudi v te države in zakaj nisi na flow dal še kakšnega Slovenca?
končen cilj je seveda širitev v čimveč držav, vendar so zaenkrat pogovori v precej začetni fazi in je zato kakršnokoli napovedovanje prezgodnje. Ni izključeno, da v prihodnosti na frame ne pride se kak slovenski skater,... campbell in evans pa sta na teamu bolj na friendship relaciji.

Vsi ti skejterji so na team prišli le kak mesec ali dva pred premiero. Je to predstavljalo velik problem pri snemanju za muvi?
pri samem snemanju niti ne, ker je pri novih skaterih šlo predvsem za predstavitev in smo večinoma uporabili material ki so ga že imeli posnetega,.. nekaj od teh posnetkov je starih skoraj 2 leti. za slovenski del teama pa je bolj kot ne poskrbel brko in frendi.

Zakaj pa je s teama moral oditi Denis Paler in kako to, da je vseeno imel nekaj trikov v "Human Error"?
denis paler ni bil nikoli primoran oditi iz teama. to je bila predvsem njegova lastna odločitev!
razlogi pa so bili ne strinjanje z našim načinom dela!

Medtem si naredil tudi risanko "My Last Mirror Fall". Kakšno je sporočilo risanke in ali je kakorkoli povezana s skejtanjem?
my last mirrorfall nima direktnega enostranskega sporočila! je spet odraz določenih situacij, ki
so bodisi posredno ali pa neposredno povezani s celotno zgodbo frameskateboards! zgodba je zaradi tega vsesplošno odprta in pušča prostor za posameznikovo domišljijo popolnoma odprt. če pa je povezana s skateboardingom pa naj si odgovori vsak sam,..



Kako pa je s Frame povezan Framed Society Arts?
framed society arts je projekt, ki je nastajal vzporedno z prvimi razvojnimi koraki "frame skateboards" in je bil prvotno zastavljen kot segment v katerem se bo razvijala vizualna podoba za sam label,... ker pa se je zaradi raznih sodelovanj z mnogimi artisti sam obseg produkcije tako količinsko kot konceptualno zelo razširil, smo F.S.A. dokončno formirali v neodvisen studio celotne vizualne medije, ki bazira na lastnih projektih. seveda pa ostaja podoba frame skateboards eden najpomembnejših!

Kakšno vlogo ima po tvojem mnenju Frame na slovenski skejt sceni?
če sem iskren sam do sebe - bistveno manjšo ko bi si želel, vendar mislim je to posledica explicitnosti frame podobe, kakršne pri nas še nismo vajeni,... posamezniki ki so frame dojeli so dosežen cilj,... seveda pa se bomo na vsak način še naprej trudili približati čim večji skate populaciji.
upam da se v prihodnosti kaj premakne na boljše, sicer pa je to glede na velikost trga pri nas iz tržnega vidika zanemarljiva stvar!

Kako bi v eni povedi povzel Frame za tiste, ki ga še niso "zaštekali"?
hmmm,... treba bo ugasnit mtv in začet tekmovat s samim sabo in ne z vsemi ki jih poznaš,... hollywood pač nima perspektive ker je degeneriran in izžet na vse mozne načine,.. če razumeš to, potem razumeš tudi frame!

Naštej nekaj projektov pri katerih sodeluje Framed Society Arts.
framed society arts trenutno dela na 2eh lastnih projektih in sicer se pripravlja nov frame kratek samostojen art film, ki bo najverjetneje predstavljen oktobra 2008 kmalu pa tudi F.S.A. spletna stran, ki bo zraven obsežne galerije vsebovala celovit pregled vseh externih projektov in izčrpne informacije o samem delu ter ustvarjalcih s katerimi sodelujemo!
externi projekt ki trenutno nastaja pod produkcijo F.S.A. pa je psihološki animiran film "the cup", ki ga režira "diego mladen menendez" in bo premierno prikazan spomladi 2009!

Pa še kak pozdrav za konec...
-rene-i know you see me!

1 komentar:

  1. Ne stekam.Kdaj naj bi jaz reziral projekt cup?

    OdgovoriIzbriši