Obvestilo

Zaradi pomanjkanja motivacije in prostega časa na strani ne bo novic oz. novih vsebin do nadaljnjega (dokler se motivacija ne vrne, kamor koli je že šla). Med tem časom lahko novice spremljate sami preko seznama RSS virov, ki ga uporabljam za pisanje novic (OPML format).

nedelja, 4. september 2011

Ivo Valenčič


boardslide, foto: Aleš Šimon
V skejtanju je veliko pozornosti namenjene najboljšim skejterjem, ki skrbijo za napredek skejtanja tako, da furajo trike, ki so se pred tem zdeli nemogoči. Za njimi pa je le del slave namenjem vsem v ozadju - fotografom, snemalcem, organizatorjem itd. Med njimi najdemo tudi Iva Valenčiča, ki vodi obalno skejtersko društvo Target sk8, odgovorno za vzdrževanje koprskega skejtparka. Koliko truda in sredstev gre v tako velik skejtpark, komu se lahko zanj zahvalite ter kaki si načrti za prihodnost, pa si lahko preberete v tem intervjuju.



Kako se je začela zgodba skejtparka na Bonifiki? Kdo je bil del prvotne ekipe?
Vse zahvale za začetek (2002) grejo vsekakor Roku, bivši lastnik Dok7 in obale (zdej pa Distribucija 77 v Srbiji), od začetka je srau na občini da dajo finance za sk8park, dosegu je 4 miljone tolarjev, kupilo se je piramido/funbox in par druge roke metalesovih objektov (minirampa, bank, mali funbox), kateri so bili prej v Strunjanu kot privat sk8park hotela. Obsession nam je podariu ogrodje malega boxa in quoterja in če se ne motim, sam iz svojega žepa vložiu denar za vezane plošče ter za benk ki gre iz minice.
Poleg Roka smo bli še zraven jaz, Bembič (rispekt!), brata Cvijič, Jadran, Raduki, Igor, Lucijska klapa (Bartole, Botuči, Rogelja...)

Kdaj je bil nato orgarniziran prvi več-dnevni kontest? Kako se je stanje skejtparka spreminjalo iz leta v leto?
2004 al 2005, spomin me malo jebe.

Stanje sk8parka:
2002 - nastanek
2003 - velik quoter kateri je biu takrat brez fleta na vrhu in naslonjen na minirampo
2004 - drug velik benk, velikemu quoterju dodan flet
2005 - Jadran zrihtal kup palet od Merkatorja, prvo so ble postavljene okoli kot tribunce, kasneje smo naredili prvi euro gap, kateri je biu v bistvu velik kup palet (idejo za ta objekt smo dobili jaz in Bartole, ki smo bli leto prej v Jesolu na eu open kontestu)
2006 - picknic table, euro gapu naredili kovinsko ogrodje in dodane stopnice
2007 - jumpbox
2008 - menjava plat na eu gapu in quoterjih.
2009-2010 - smo ostali brez potrebne podpore (katere je v bistvu spet nismo nikoli imeli dovolj), osebno nisem hotel bit odgovoren za konteste na napol odprti piramidi, denarja je bilo potrebno veliko za popravilo in... je stvar zamrznila za nekaj časa. Vmes je prišlo do več "praznih obljub", menili smo se o komplet novemu sk8parku, kateri bi biu večji in po standardih. Burja nam je čisto uničila tavelik quoter in benk (benk težek okoli 700kil je dobesedno zleteu čez piramido...)
2011 - trenutno se dela nou box, v osnovi bo kopja starega 6m dolgega, dodana bo "stopnica" in na drugi strani "wall to grind"



Od kod ste (oziroma jih še vedno) za skejtpark dobivali finančna sredstva?
2002 za začetek občina, kasneje je vsako leto Obsession dau nekaj denarja za nou objekt ali popravilo določenega objekta. Rok je sam financiral mesečno 100€ za sk8park. Nekaj časa smo redno plačevali za furat na parku.
2006 ustanovili Športno društvo target sk8, 2007 in 2008 zvlekli nekaj denarja iz razpisov (vendar samo za evente, je pa vedno nekaj ostalo za amortizacijo).
Za jumbox je Cvijo dobil od No roolsa 1000€.
Edin reden prihodek je biu Rok, pa to kar smo takrat redno plačevali.

Kako pa so na stanje skejtparka vplivali Pendrekovi večdnevni kontesti?
Vsekakor je amortizacijske škode blo več kot keri koli drugi kontest, saj furalo se je po 4 dni 24ur na dan. Za obdobje od 2002 do recimo 2004 smo dobili denar za nov objekt, kar bi bilo cenovno toliko kot je bila amortizacija za ta event. 2005 naprej pa sem zahteval da ostane v društvu dovolj denarja za amortizacijo, saj je stanje na parku blo vsako leto slabše, predvsem zaradi vremena.



Ima slabše (oziroma dobro) stanje skejtparka tudi neposreden vpliv na število skejterjev v Kopru in okolici? Koliko je na samo zanimaje za koprski skejtpark vplivala izgradnja skejtparka v Luciji in Izoli?
Vsekakor stanje skejtparka vpliva na sceno. V Kopru ni neki novih generacij sk8erjeu od leta 2008 (takrat smo imeli zadnji pendrek kontest). Sej je precej logično, 10letnik pride na sk8park, se porine parkrat, pade, mama vidi luknje po celem parku, pa ga raje vpiše na fuzbal.
Več sk8parkou je, boljše je. Sej pri izgradnji Izolskega sk8parka sem biu jaz, pri Lucijskem pa Šimon, ki smo itak vsi v isti sk8erski klapi. Pa tej 3je sk8parki so si med sabo različni, recimo v Luciji so betonski ledgi super, med tem pa če hočeš furat eu gap, piramido etc pa moreš mimo Kopra hehe. Tako da scena na obali je nekaj zrastla takrat, kar je itak najbolj pomembno.

Bi bilo sredstva za skejtpark mogoče vlečti tudi iz raznih evropskih skladov?
Vrjetno se da, samo nepoznam dobro... Enkrat sm neki gledau na Mladi v akciji ki je en takih evropskih skladou, samo prek tega bi spet bli na "home made" stvari, tako so nardili sk8park v Trbovlah če se ne motim (prijavli delavnice, kjer so nardili objekte kateri služijo zdej za furat).

Je bil Pendrekov kontest nazadnje prestavljen v Novo Gorico zaradi slabega stanja skejtparka?
Predvsem zaradi tega ja, jst sem reku da če ne dobimo financ za stvar popravit (takrat še posebej piramida), nebom biu več na papirju organizator ker je stanje res slabo, pa itak drugega kandidata ni blo, pa še bolše tako.
Je pa bla osnovna idea Pendrek kontestou, da naj bi bli vsako leto na drugi lokaciji, samo v Sloveniji še posebej takrat ni blo neki sk8parkou kjer bi lahko neki tazga speljau.





Mlajše generacije skejtrjev kaj sodelujejo pri popravljanju stanja skejtparka in pri društvenih obveznostih?
Jah pomagajo ja, samo enim moreš več težit kot drugim haha.

Koliko dela je z enodnevnim kontestom in koliko z več-dnevnimi (papirji itd.)?
Glede na to kolko dni event traja, ni neke velike razlike, bol stvar programa. Zna bit da je kašna stvar drugačna v drugih občinah, v kopru pač če maš neki na izi glede hrupa, to prijaviš 7 dni prej, če maš kaj več (recimo koncert, al hrup do pounoči etc) moreš to javit 30dni prej, pa pogoji so malo drugačni. Ostali papirji pa je vse 7 dni prej (javiš občini, dovoljenje placa pa vse skupaj na policijo), ni nekega velikega problema.

Ali število članov športnega društva bistveno pomaga pri iskanju financ? Kako se na prošnje odzivajo podjetja, ki niso neposredno povezana s športi, ki jih zajema društvo?
Mah, tle morem priznat, da smo bol slabi pri iskanju "random" sponzorjeu. Število članou nekaj že pomaga (vsaj lepše zgleda da maš 100+ članou kot pa 5).
Vsaj jst ko delam contest, se dam na občinski razpis za tašne stvari pol pa prašam lokalni sk8šop pa Rolko in Frame, pri Pendrek contestih pa itak razpis, Obsession pa cockta in mobitel katere zrihta Obsession.
2007 pa je Cvijo zrihtau 1000€ od no roolsa za jump box, to pa je blo bol tko brez neke jake prošnje al neki.

Kako pa se odločate za nove objekte oz. obliko/postavitev skejtparka (še posebej v primeru, da bi se načrtovala obnova celotnega skejtparka)?
Objekte ki smo delali sproti je blo bol "kaj trenutno rabimo", eu gap pa sva jst pa Bartole vidla na enem kontestu v Jesolu pa smo rekli da bi blo ql to met.
Glede celotnega sk8parka pa javiš podjetju od katerega bi to kupu, kaj bi meu, pač piramida bla bla bla... rečeš kolko maš placa pa oni ti nekaj sestavijo, pol pa rečeš kaj bi popravu etc.

Kakšen delež v odstotkih prdstavljajo skejterji, BMX-erji in blejderji? Kako to vpliva na odločitve glede skejtparka?
Trenutno prevladujemo sk8erji, par let nazaj pa nas je blo nekako isto. BMXerji zadnje cajte nekam lenarijo haha.
Mah število ne vpliva tolko kot "gdo kaj nardi za to da se stvar premakne". Jump box se je nardilo ker so BMXerji ga hotli met, cvijo zrihtau 1000€ od spinzorja, drug sponzor dau kako barvo pa take stvari, od občinskega razpisa pa se mu je usralo da je dobu 800€ pa se je stvar nardila.



Spremljaš kaj delovanje podobnih društev po Sloveniji? Ste se od drugih kaj naučili (oz. drugi od vas)?
Ja, z Goricjani smo ful povezani, redno se kaj čujemo ipd... Mislimo ustanovit Slovensko rolkarsko zvezo.
Drugače pa ko sem sestavljau statut društva sem prej dobu statut društva Kriza, pa malo pogledau, sicer ker smo z obale pa dvojezičnost ipd imamo drugačna pravila kot ostala Slovenija.

Zakaj se kontesti "3 v vrsto" dogajajo v najhujši vročini? Kak je sploh odziv tekmovalcev?
Heh, tle nisem jst glavni, to ima dok7 čez.
To je nasploh težko speljat, recimo letos ki se je začelo ob 14h, smo v Kopru končali točno ob 22h pa mi je že varnostnik za hrbtom stau, da je treba vse ugasnit...
Nevem... 3 v vrsto... Težko je 3 sk8parke v 3 mestih speljat v enem dnevu, če to tako hočeš moreš hitor začet...
Nekateri tekmovalci se malo pritožujejo, to je kar težko speljat, dosti časa se fura +vročina, na koncu je folk zjeban pa lahko pride do poškodb ker "je treba odfurat do konca". Tako da osebno mi je to ql kontest, je pa prezahteven... Jaz se tega nebi tako lotu.

Lahko trenutno poveš že kaj več o "Slovenski rolkarski zvezi"?
Ideja je nastala lani/predlani, ko sem se menu z Davorjem glede novega sk8parka v Kopru. Davor pa Miha sta se verjetno že prej kaj menla o tem, poznajo kako taka zveza deluje v Italji, Miha pa je v Gimnastični zvezi Slovenije, tako da tudi pozna kako tašne zveze delujejo v slo. Cilj je dvignit nivo rolkanja v Slo, če imamo to zvezo lahko naredimo tudi pravo Slovensko tekmovanje v rolkanju, občine se bi znale kam obrnit ko se bi lotli delat rolkarske poligone (glede na to da kar naredijo sami je večinoma 90% crap), določit sodnike kateri so "sposobni ocenjevat" po naših kriterijih.
Na kratko: višat nivo rolkanja, določit "pravila", pomagat rolkarskim društvom v slo in GLAVNO da smo rolkarji tej ki vodimo rolkarsko sceno v slo ne pa neki distributerji kateri očitno jim ni tolko do tega kot nam.
Majhen problem je da trenutno nimamo lih "pravega rolkarskega poligona" v Slo... To skušamo dosežt zdej v Kopru (itak že neki let upam da se nam bo končno kaj posrečlo), pol se bi pa itak povezali v Eu rolkarsko zvezo pa pol svetovno, to bi vsaj pomojem pomagalo dvigovat nivo...



Kako pa gledaš na DIY sceno v Sloveniji? Na obali verjetno ni veliko zapuščenih zemljišč, kjer bi lahko neopazno zrastel kak tak spot...
Ma DIY scena je predvsem zato ker je scena v Slo preveč u pizdi, če se bi dobilo pravo podporo od občine ipd, niti DIY sk8parki nebi nastajali, tako pa se je pač treba znajt. Sej v bistvu sk8park v kopru je nekako 50% DIY, še vedno smo ga več kot pou sami sestavli in dostikrat tudi ulagali keš v to.
Mah zemljišče če se hoče se že najde, samo meni ni do tega ker neki že imamo in tam lahko postavljamo/gradimo skoraj karkoli.

Če bi kak bralec želel kakor koli pomagati društvu oz. koprskemu skejtparku, kaj lahko stori?
Hahahah, naj nakažejo kaj keša na si56 1010 0003 9930 336, Banka Koper.
Ma drugače mislim da bi celotna Slovenka situacija glede sk8parkou mogle pridet malo bol v v javnost prek medijeu ipd... Na žiuce mi gre ko kažejo neke članke kako so popravli neki "homemade" sk8park, s tem se negdo (recimo občina) pohvali, nek normalen bralec/gledalec whatever si misli aha super pa so jim zrihtali, ko pa je dejansko še vedno sranje, pa dej še po jugi imajo bolše sk8parke kot pa mi.

1 komentar:

  1. Pa ti Ivo si legenda...pišeš kot da si nepismen, razlagaš prav tako,...

    OdgovoriIzbriši