Obvestilo

Zaradi pomanjkanja motivacije in prostega časa na strani ne bo novic oz. novih vsebin do nadaljnjega (dokler se motivacija ne vrne, kamor koli je že šla). Med tem časom lahko novice spremljate sami preko seznama RSS virov, ki ga uporabljam za pisanje novic (OPML format).

nedelja, 28. julij 2013

Luca Bartole

Pred nekaj tedni je Luca Bartole štartal blog Skate Agenda, ki ga je posvetil evropskim kontestom, sešnon in znamkam. Zakaj se je Luca, ki je na skejt sceni aktivno prisoten že mnogo let, osredotočil ravno na ta področja in kako se z njimi lahko primerja naša scena, sva podebatirala v naslednjih vrsticah.


Pred nekaj tedni si na spletu štartal spletno stran Skate Agenda, a na sceni si prisoten že ogromno let. Povej kaj o tvojih začetkih na skejtu ...
Začel sem 1995.. ko so na Obali vsi nehali skejtat ( 1994 ) :P
Ko sem začel sta se mi pridružila dva oldschool skejterja, ki sta mi pokazala trike, na začetku so furali z mano več ali manj samo blejderji. Počasi se je scena začela širit in nas je bilo kakih 10 skejterjev. Dobili smo prvi skateshop, JAPE board shop ( nabavljal je od Obssesiona stvari ), ampak ni laufalo..
Furali smo večinoma street - Tivoli. Naredili smo si sami "sk8park v Lucijski industrijski coni. Imeli smo kar nekaj objektov.. bank to wallride, piramido + ledge, jump, box, flat rail in mini quarter. Tu smo ful skejtali leta 1998. Plac je bil kar znan okoli ( tudi brez interneta so ga našli ) :) Prihajalo je dosti skejterjev iz Slovenije, Italije, Avstrije.. Pol smo mogli sk8park umaknit.
Mislim, da sem eden od redkih oldschool skejterjev, ki še vedno vztraja. Zanimivo je, da sem skejtal z vsemi.. najprej s starejšimi, pol z mlajšimi... sem vidu skejtat 4 generacije :D
Skejtal sem vsak dan do leta 2005, ko zaradi službe ni blo več dovolj časa. Začel sem skejtat vedno manj, vsake tolko. Zdaj imam spet nekaj časa in grem skejtat večkrat, ampak še vedno ne vsak dan.

Kako bi primerjal trenutno primorsko sceno s tisto pred letom 2005?
Takrat smo bli na skejtu dosti več ur na dan , danes dosti manj. Nismo še imeli sk8parka, imeli smo pa Društvo Skate Klobase. Organizirali smo dosti sessionov in prvi kontest v Občini Piran. En session na mesec, za izbrat Skater of the year ( samo za domačine ).
Zdaj se street težko fura.. Tivoli je skoraj "neuporaben" ( povsod so bari in trgovine okoli Tivolija ), ni prostora za skejtat.
Zdaj se skejta v sk8parku, ampak se je treba najprej zmenit na fb, sms,.. da slučajno nebi kdo sam skejtal :) Jaz sem prej dostikrat sam skejtal in še zdej :)



Nek sešn si organiziral mesec ali dva nazaj (ko se je žal grdo poškodoval Milan Stupar)? Je bil koncept enak kot v teh preteklih mesečnih sešnih?
Ja, street session, furat local in secret spots, having fun...Milan se je poškodoval... škoda, ker se je to zgodilo na začetku sezone :/

Kakšno vlogo pa po tvojem mnenju v karieri (sponzoriranega) skejterja igrajo videi? Vsak skejter, ki blesti na kontestih, lahko zagotovo posname dober part, medtem ko so videi edino sredstvo za tiste, ki jim furanje kontestov ne odgovarja ...
Nisem pameten in nebi zdej neki filozofiral.. pač, ko snemaš part veš, da more biti WOW, ker bo gledalo ogromno skejterjev in če bo uredu bo tvoje ime začelo krožit :)
Unim, ki furanje kontestov ne odgovarja je zato, ker nimajo skateparka v bližini :)

Zakaj je Skate Agenda namenjena ravno kontestom in sešnom po Evropi?
Mislim, da so kontesti in sessioni so ključni/glavni del pri skejtanju. Trenutki druženja z ostalimi skejterji, ko se lahko primerjamo z drugimi, spoznavanje ljudi, skejtanje drugih sk8parkov, spotov..
Če se hoče napredovat, je treba potovat, it okoli ;)
Skate Agenda je namenjena kontestom, ker sem od vedno to sledil, tudi, ko ni blo dosti internetnih portalov in fb dogodkov..
Zdaj imam več časa in zraven tega, ko čekiram kje so kontesti, kako so potekali.. dam podatke še na Skate Agenda :P
Druga plat Skate Agende je podpirat evropsko sceno in firme. Npr. reklamirat Mystic Cup, Grand Prix Bouron, Supra tour..
Mladim skejterjem dati vedet, da ni dovolj youtube, ampak se vsedeš v avto in greš v Milano, Prago .. in v živo gledaš najboljše evropske skejterje in nekaj ameriških pro- jev. Je treba podpirat evropsko sceno in je treba hodit na konteste!

Se ti morda ne zdi, da bi z velikim poudarkom na konteste preveč poudaril tekmovalnost (ki sicer naj ne bi bila značilna za skejtanje)?
Skatebording is about having fun, Ok! Ampak, ko moreš vsak mesec kupit nov deck za 70€ ni več tako fun :D
Kontesti so bili vedno prisotni. Enkrat, ko skejtaš par let, si itaq želiš sponzor in če nisi prisoten na kontestih nimaš kaj dosti šans. Po Evropi organizirajo konteste prav zaradi sponzorjev.. ( npr. določena firma organizira kontest, zmagovalec pa dobi pogodbo z njimi za 1 leto.. )... V Sloveniji je drugače



Zakaj meniš, da je v Sloveniji drugače? So sponzorji pripravljeni dati premalo zmagovalcem ali so spozorirani skejterji preveč pasivni (in za promocijo spozorja ne naredijo dovolj)?
Pri nas skateboarding je še vedno viden kot igra, ne pa kot šport ( tipo gremo se kotalkat en giro in to je to ) in to je en velik minus. V Sloveniji se je skateshop scena rodila "narobe" .. drugje skateshopi motivirajo mlade za napredek, pri nas pa zgleda kot cilj. Mogoče je zadnja leta malo drugače.. itak smo 10 let nazaj :) Skejtat in se metat čez štenge kot budala za dobit nekaj % popusta in nevedet, da obstaja tudi kaj več.. te demotivira. Drugje (tujina) moreš obvladat dosti bolj za sponzorja.. po mojem furanje benihane, 180 in bs 5-0 na kontestu je mimo, ni dovolj. Mislim, da gledalci/skejterji čakajo že dolgo let kaj boljšega, svežega - nosegrind nollie flip out na rail, flip bs lip na handrail, switch bs tail na hand rail, switch fs flip čez piramido.. V runu first try, seveda.
Kaj si vidu kakšen demo letos? Kakšen kontest, ki omenja za 1.mesto sponzor?

Demo se v Sloveniji res ni zgodil že mnogo let (razen City Stars na Metelkovi in Blueprint ter Sole Tech Evropa v Kopru), čeprav veliko ekip ostane v Sloveniji vsaj en dan, preden gredo na Hrvaško in iz prve roke vem, da obstaja interes s strani teh ekip. Kaj taki demoti pomenijo za sceno?
Ponavadi demo organizira uvoznik firm...Pri nas zgleda, da jim to ni v interesu...
Skejterju demo = ugotovit kolko lahko napreduje, ti da ideje, kaj vse se da furat "doma", te motivira... tam kjer ti furaš ollie nekdo sfura switch heel first try.. Kot za glasbenika it na koncert.
DEMO=POWER

Praviš, da konteste spremljaš že zelo dolgo. Kako bi primerjal napredek v tej smeri na evropski in slovenski ravni?
Evropska scena se je ogromno razvila. Kontesti so zelo kvalitetni, rajderji in sk8parki so super. Če imaš dobre pogoje za skejtat, je dosti lažje postati dober skejter.
Če prvi in edini sk8park, ki ga furaš ima huge rail in huge ledge in mega quarter, se boš težko naučil težje trike in boš napredoval zelo počasi...Slovenija nima "modernih" sk8parkov...
Trenutno mislim, da je težko primerjati Slovenijo z ostalimi državami. Smo 10-15 let nazaj in ne kaže, da bi se kaj premaknilo na boljše.
Od leta 2008 je slovenska scena začela padat, medtem pa se je povsod po Evropi razvijala naprej.

Kje vidiš rešitev trenutne slabe situacije v Sloveniji? Zadnja leta se lahko občine seveda izgovarjajo na slabo ekonomsko stanje v državi, a če pogledamo na Balkan, s katerim se tako radi primerjamo, se skejtparki izredno hitro izboljšujejo (s tem pa tudi nivo skejtanja) ...
Mislim, da občine in tisti, ki se s tem ukvarjajo (dobavitelji, skateshopi..) bi se mogli zmenit že dolgo let nazaj za izgradnjo par dobrih skateparkov, celo indoor. Trenutno stanje bi bilo čisto nekaj drugega, ma mislim da nekaterih ne zanima toliko razvoj skejterjev kot pa prodaja...Kdo pa kupuje skate v skateshopu? Več ali manj klinci , pozerji in uni, ki imajo popust.

Pred leti, pa zdaj bi mogli organizirat dosti street demo-tov (ker sk8parkov ni bilo), dosti street kontestov za podpirati ta šport.... problem je, ker pri nas težko podpirajo evropske in domače firme...
Mislim, da so oni ( Balkan ) dosti bolj promovirali in investirali v to smer kot pri nas.



Bi lahko izpostavil tudi premike v pozitivni smeri v tej smeri v Sloveniji?
Mah.. kot sem že omenil, mladim skejterjem dajat vedet, da obstaja možnost biti v evropskem flow teamu neke ameriške firme ( že, če se noče promovirat evropske firme ), pomoje bi mlade dosti bolj motiviralo. Podpirat, prodajat evropske firme, organizirat dosti demotov. Zdaj so tudi društva, organizirat državno prvenstvo bi blo nekaj konkretnega. Ampak sej veš, da v Sloveniji bi se takoj skregali :) ( fovšarija pa to )
Vsi govorijo, vsi so pametni, vsi so glavni, vsi so najboljši... mislim, da nebo nič novega.

Pred leti smo padli v nenehen cikel Game of SKATE kontestov, iz katerih je boleče očitno, da ne premoremo drugega kot (slab) flet. Že mnogo let je za vsak kontest značilnih še 10 "zadnjih poskusov/trikov", ki konteste vlečejo v nedogled in so potuha uveljavljenim skejterjem (hkrati pa imajo mladi manjšo možnost za dobro uvrstitev). Imaš kakšne praktične nasvete za boljšo organizacijo dogodkov (na evropski ravni)?
Eni so pač razvajeni..
Nisem noben, da bi dajal nasvete za kaj takega. Npr. tako kot je na Mystic Cup je super. Skupine 5 skejterjev : en run , vsak po 45sek + 15sek za last trick. Kasneje pa 5min session po 5 skejterjev naenkrat. Točke se sešteje skupaj, run + session. Najboljša dva gresta v finale, in imata spet en run + session.. Mah naj se fura, če je skatepark gnil je pač gnil.. folku se neda vozit nekam 200km, za furat box in jumpico in zmagat deck :)
To,ko se pa zavlačuje in čaka je pa od organizatorjev odvisno ;)

Če že ves čas govoriva o kontestih, ne moreva mimo serije tekmovanj Street League. Kak se ti zdi format tekmovanja in predvsem kako pravičen se ti zdi sistem ocenjevanja?
Super , nekaj svežega , nekaj drugačnega mislim da zelo zanimivo. Za sistem ocenjevanja pa, naj bo tako ... malo drugačna pravila ;)

Kaj pa videi iz dogodkov ... se ti zdijo zelo pomembni? Bi se morali organizatorji potruditi in organizirati "medijsko pokritost" dogodkov?
Odvisno od dogodka. Če je nekaj velikega, če je vsako leto.. je dobro posnet in slikat, ker pride tudi dosti prav za promocijo naslednjega eventa ( uporabit lanske posnetke ).
Organizatorji dogodka bi se mogli dogovorit z snemalci in fotografi že pred kontestom. Z vsakim kontestom pišemo zgodovino, tako da naj ostane še kje (internet ) in ne samo v glavah prisotnih.

Last words?
Naj se vsak skejter vpraša: Kaj počnem, da ohranim skateboarding kulturo ?
Kaj sem naredil za skateboarding, kaj trenutno počnem in kaj lahko naredim za skateboarding ?

Ni komentarjev:

Objavite komentar